Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą – przepis krok po kroku

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą

Ostatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia 😀
Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata.

Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany w cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci 🙂
Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru.

Moja odsłona jest nieco inna, bezglutenowa i mniej klasyczna, ale za to równie pyszna. Zapewniam Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety 😉

 

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą- składniki

Do przygotowania kruchego ciasta będziecie potrzebować:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag skrobii ziemniaczanej
  • 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50)
  • 2 żółtek
  • 3 łyżeczek śmietany 30% (może być 18%)
  • 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
  • startej z jednej cytryny

Do przygotowania karmelizowanego rabarbaru będziecie potrzebować:

  • 80 dag rabarbaru
  • 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 2 łyżki wody

Do przygotowania bezy będziecie potrzebować:

  • 6 białek
  • 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 1 łyżki skrobii ziemniaczanej

I oczywiście formy do pieczenia. Ja piekłam ciasto w tortownicy o  średnicy 26 cm.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny.Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą - przygotowanie ciasta
  2. Całość siekamy nożem, po czym zarabiamy energicznymi ruchami.
    Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania 😉
  3. Z ciasta formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 20-30 minut do lodówki.Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem - nakładamy rabarbar i bezę - kruche ciastoChwilę przed upływem tego czasu nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  4. Formę do pieczenia smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i ten również smarujemy tłuszczem.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dłońmi rozprowadzamy je na dnie formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy na złoty kolor przez ok. 15 minut.
    Po wyjęciu ciasta, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni.Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą - gotowe kruche ciasto
  6. W międzyczasie myjemy rabarbar, obieramy go ze skórki oraz łyka i kroimy w kawałki o długości ok. 1,5 cm.
  7. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka i dusimy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, by puścił sok.
    Duszenie nie powinno trwać zbyt długo, aby rabarbar za bardzo nie zmiękł.Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą - karmel i rabarbar
  8. Do drugiego garnka wrzucamy 10 dag cukru oraz 2 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, by cukier się skarmelizował.
  9. Wyłączamy palnik, dodajemy rabarbar i mieszając łyżką, obtaczamy go w karmelu.
  10. Tak przygotowane nadzienie, rozkładamy równomiernie na podpieczony kruchym cieście.Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem - nakładamy rabarbar i bezę - nakładamy rabarbar i bezę
  11. Czas na bezę. W celu jej przygotowania, do misy wlewamy 6 białek i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli).
  12. Gdy piana będzie gotowa, wciąż miksując na najwyższych obrotach, dodajemy małymi porcjami cukier, aż do jego połączenia z pianą.
  13. Zmniejszamy obroty miksera o połowę i przesiewając, dodajemy skrobię ziemniaczaną.
  14. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę bezową na rabarbar i równomiernie rozprowadzamy.
  15. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut.
  16. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut.
  17. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć.
  18. Ze względu na to, że nie można odwrócić ciasta, aby zdjąć papier, przycinamy jedynie boki papieru by nie przeszkadzały w wykrawaniu porcji.

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą - gotowe

I to już wszystko. Nasze bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą jest już gotowe! Teraz wystarczy je pokroić i delektować się jego smakiem 😉

 

A Wy lubicie rabarbar? Wykorzystujecie go do wypieków?

 

Smacznego! 🙂

 

Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą - gotowe ciasto


Polecam również inne moje przepisy, z wykorzystaniem kruchego ciasta:

Bezglutenowe ciasteczka deserowe

Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe

Sernik na bezglutenowym kruchym spodzie