Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta.
Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! 🙂

Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na placki

Do przygotowania placków do ciasta będziecie potrzebować:

  • 20 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag skrobi ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 24 dag cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórki z 1 cytryny
  • 5 łyżeczek śmietany 18%
  • 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • papieru do pieczenia

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na masę jabłkową

Do przygotowania jabłek do ciasta będziecie potrzebować:

  • 1 kg jabłek
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 1 galaretki o dowolnym smaku (u mnie agrestowa, żeby było świątecznie 😉 )

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na masę serową

Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować:

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
  • 30 dag cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 dag skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • skórki z połowy cytryny

Wykonanie krok po kroku:

Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków.

1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce.
2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk).

bezglutenowe ciasteczka deserowe - kula z ciasta3. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by ciasto nieco stężało.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy go.
5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - placek do piekarnika6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy.
Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając.
7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - placek upieczony8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się).
9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je do ostygnięcia na deskę lub płaski talerz, aby nie popękało.

Kiedy placki są już upieczone, możemy zająć się nadzieniem.

10. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku na małym ogniu.
11. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy cukier i dusimy jeszcze przez chwilę.
12. Na koniec wsypujemy galaretkę i mieszając dusimy przez ok. 4-5 minut.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - jabłka13. Gorące jabłka przekładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim.
Moja rada jest taka, aby robić to w tortownicy, ponieważ jej brzegi będą dobrze trzymać całość w ryzach aż do stężenia obu warstw.

Kolej na masę serową.

14. W dużym garnku (najlepiej o grubym dnie), na mały ogniu, rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego ser i całość mieszamy.
15. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka oraz śmietanę i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
16. Całość gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
17. Na koniec, dodajemy zmieszaną z mlekiem skrobię ziemniaczaną, mieszamy (uważając, aby nie pozostały grudki) i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty, aby skrobia nie była surowa.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - masa serowa18. Ciepłą masę serową nakładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim.
Masa serowa jest dosyć rzadka, dlatego potrzebuje brzegów tortownicy, aby nie wypłynęła.
19. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki, aż do stężenia masy serowej.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - gotowe ciasto

 

I to wszystko 😉 Nasze ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować.

 

Wesołych Świąt i smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj:

Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku