Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku

2

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta.
Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają.

Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! 🙂

Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na placki

Do przygotowania placków do ciasta będziecie potrzebować:

  • 20 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag skrobi ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 24 dag cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórki z 1 cytryny
  • 5 łyżeczek śmietany 18%
  • 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • papieru do pieczenia

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na masę jabłkową

Do przygotowania jabłek do ciasta będziecie potrzebować:

  • 1 kg jabłek
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 1 galaretki o dowolnym smaku (u mnie agrestowa, żeby było świątecznie 😉 )

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - składniki na masę serową

Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować:

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
  • 30 dag cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 dag skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • skórki z połowy cytryny

Wykonanie krok po kroku:

Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków.

1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce.
2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była zbyt rzadka, podsypujemy mąką ryżową aż do momentu, gdy ciasto przestanie lepić się do rąk).

bezglutenowe ciasteczka deserowe - kula z ciasta3. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, by ciasto nieco stężało.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy go.
5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - placek do piekarnika6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy.
Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie rozprowadzając.
7. Tak wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - placek upieczony8. Każdy placek pieczemy 12-15 minut (do zarumienienia się).
9. Gorące ciasto jest bardzo kruche, dlatego po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy je do ostygnięcia na deskę lub płaski talerz, aby nie popękało.

Kiedy placki są już upieczone, możemy zająć się nadzieniem.

10. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku na małym ogniu.
11. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy cukier i dusimy jeszcze przez chwilę.
12. Na koniec wsypujemy galaretkę i mieszając dusimy przez ok. 4-5 minut.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - jabłka13. Gorące jabłka przekładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim.
Moja rada jest taka, aby robić to w tortownicy, ponieważ jej brzegi będą dobrze trzymać całość w ryzach aż do stężenia obu warstw.

Kolej na masę serową.

14. W dużym garnku (najlepiej o grubym dnie), na mały ogniu, rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego ser i całość mieszamy.
15. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka oraz śmietanę i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
16. Całość gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
17. Na koniec, dodajemy zmieszaną z mlekiem skrobię ziemniaczaną, mieszamy (uważając, aby nie pozostały grudki) i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty, aby skrobia nie była surowa.
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - masa serowa18. Ciepłą masę serową nakładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim.
Masa serowa jest dosyć rzadka, dlatego potrzebuje brzegów tortownicy, aby nie wypłynęła.
19. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki, aż do stężenia masy serowej.

Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe - gotowe ciasto

 

I to wszystko 😉 Nasze ciasto jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować.

 

Wesołych Świąt i smacznego! 🙂

 

A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj:

Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku

  • Nie jest tajemnicą, że ja raczej z tych mało pieczących… Nie jest też tajemnicą, że jak już piekę, to z najbanalniejszych przepisów… Ten jest niebanalny, ale jednocześnie efekt wygląda tak kusząco, że być może pewnego dnia się za niego zabiorę! Tym bardziej, iż mam pod ręką jednego fana serników, więc może nawet zostanę zmuszona 😀

    • No to jak masz fana serników, to na pewno doceni! 🙂 Możesz przecież moje bezglutkowe kruche zastąpić zwykłym 😉