Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku

4

bezglutenowe ciasteczka deserowe

Czy Wam też niektóre smaki nieodparcie kojarzą się z dzieciństwem? 😉
Ja ostatnio odkrywam na nowo wiele z nich. I dzisiaj właśnie przychodzę do Was z przepisem na ciasteczka, które przywodzą mi na myśl beztroskie chwile, kiedy byłam dzieckiem.

Zawsze, ilekroć do mojej Babci przychodzili goście, ciasteczka magicznie pojawiały się na stole, razem z obowiązkową kawą i herbatą. Nie da się ukryć, że stanowią idealny dodatek do tych napojów.
W dodatku są delikatne, kruche i bardzo wciągające! 😀

Nadają się na każdą okazję, a co najważniejsze – przygotowanie i upieczenie ich, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Od ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie tym, że są bezglutenowe 😉

Z podanych proporcji wyszło mi 35 ciasteczek. Docelowa ilość zależy od ich wielkości.

Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku

 bezglutenowe ciasteczka deserowe - składniki

Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować:

  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach 50/50)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki śmietany 30% (może być 18%)
  • 12 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy)
  • startej skórki z połowy cytryny

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki.
  2. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny.

    bezglutenowe ciasteczka deserowe - siekamy składniki

  3. Całość siekamy nożem.
  4. Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami.
    Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.
    bezglutenowe ciasteczka deserowe - kula z ciasta
  5. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki.
    bezglutenowe ciasteczka deserowe - wykrawamy ciasteczka
  6. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. By ciasto nie przywarło do podłoża, przed wałkowaniem podsypujemy je niewielką ilością mąki ryżowej.
    Możemy do tego celu użyć foremek lub po prostu szklanki czy filiżanki.
  7. Wykrojone ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    bezglutenowe ciasteczka deserowe - smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
  8. Każde z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy cukrem.
  9. Tak przygotowane ciastka, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni na 9 – 10 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia (gorące ciasteczka są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia), po czym przekładamy je na talerz.
    bezglutenowe ciasteczka deserowe

I to wszystko. Nasze ciasteczka są już gotowe!
Teraz wystarczy zaparzyć sobie herbatę lub kawę i rozkoszować się ich smakiem… 😉

 

Smacznego! 🙂

A może macie ochotę na jesienną szarlotkę? 😉

Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku

  • Nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam kruche ciasteczka! Ten przepis wydaje się bardzo fajny, a o zdjęciu gotowych ciasteczek już nie wspomnę, bo prezentują się rewelacyjnie – muszę spróbować!

  • Muszę wypróbować przepis 🙂