Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku

8

bezglutenowe brownie

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe 😉 W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru.

Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala na tak częste wypieki. A może raczej lenistwo, bo przepis jest tak prosty i szybki, że w praktyce zabiera niewiele czasu.

Jest to jedno z moich ulubionych ciast i jest świetne, chociażby na poprawę humoru, kiedy pada deszcz 😉

Brownie piekę w tortownicy o średnicy 22 cm.

Przepis na bezglutenowe brownie – krok po kroku

bezglutenowe brownie - składniki

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda)
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 średnie lub duże jajka (albo 5 małych)
  • 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie 😉 )
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło)

bezglutenowe brownie - przygotowanie

Sposób przygotowania:

1. Margarynę (masło) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliła.
2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy do ostygnięcia (całość powinna być lekko ciepła przed połączeniem z resztą składników).
3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.
5. Oddzielamy żółtka o białek.
6. Żółtka ucieramy z cukrem „do białości” przy pomocy miksera (ok. 5-6 minut na najwyższych obrotach).

bezglutenowe brownie - przygotowanie
7. Dodajemy do nich uprzednio rozpuszczoną czekoladę z margaryną i ponownie mieszamy mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
8. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli.
9. Ubite białka przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie, a zarazem dokładnie mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło.

bezglutenowe brownie - w piekarniku

10. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy na pierwszy od dołu poziom piekarnika.
11. Ciasto pieczemy 40 – 45 minut.

bezglutenowe brownie - gotowe ciasto

12. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. W trakcie stygnięcia ciasto troszkę „klapnie” 😉

Brownie możemy podawać na różne sposoby. Bardzo dobrze komponuje się chociażby z bitą śmietaną i polewą karmelową 😉 Można je również podawać z lodami.

Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione ciasta. Czy często zdarza się Wam piec słodkości w domu?

Smacznego! 🙂

  • Mam podobny przepis na blogu, tylko u mnie nie ma sody. To ciacho jest tak pyszne, że nawet niskie może być. Najważniejsze, że zawsze pomaga na smutki 🙂

  • no pięknie ja tu się uzewnętrzniam jak ładnie schudłem i chcę dalej a Ty mi takie słodkości pod nos podtykasz – naprawdę nieładnie