Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa

Czy jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych?
Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor!

Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić 🙂

Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! 😀

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - składniki

Do przygotowania babki będziecie potrzebować:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania formy
  • 6 jajek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki 😉
  • mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej)
  • i oczywiście formy na babkę 😀

Wykonanie krok po kroku:

1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą.
Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu 😉
2. Na małych oczkach tartki, ścieramy skórkę z obu cytryn.
3. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich kolor zrobi się kremowy.
Dobrze ubite jajka są sekretem konsystencji i pulchności babki 😉Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - ubijanie jajek3. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni.
4. Kiedy jajka są ubite, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i cały czas ubijamy.Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - skórka z cytryny5. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryn i jeszcze przez chwilę ubijamy, aby składniki się połączyły. Masa po ubiciu powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
6. W międzyczasie, kroimy masło w kostkę, przekładamy do garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu, uważając, by się nie przypaliło.Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - dodawanie mąki

7. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą, dodajemy do masy jajecznej i okrężnymi ruchami, delikatnie mieszamy silikonową lub plastikową szpatułką, aż składniki się połączą.Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - dodawanie masła

8. Na koniec, gorące masło wlewamy jednym ruchem do miski i krótko mieszamy przy pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła.Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - babka w formie

9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut.Aby babka nie przypiekła się zbytnio od góry, po ok. 40-50 minutach, można przykryć ją delikatnie folią aluminiową, nie zawijając boków.Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - gotowa babka10. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym wyciągamy z formy, aby wystygła do końca.

 

I to już wszystko. Nasza bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa jest już gotowa! 🙂
Po ostygnięciu wystarczy ją polukrować lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić, aby pięknie prezentowała się na świątecznym stole.

 

Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa - na wielkanocnym stole

Wesołych Świąt i smacznego Kochani! 🙂

 

 

A jeśli szukacie inspiracji na świąteczne ciastka bezglutenowe, polecam smalcówki:

Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku