5 pomysłów na zdrowe przekąski

5 pomysłów na zdrowe przekąskiDla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia powinniśmy zjadać pięć posiłków dziennie i zrezygnować z podjadania w międzyczasie. Wszyscy o tym wiemy, ale mało kto stosuje… Okazuje się, że nawet 90% Polaków przyznaje się do tej dietetycznej zbrodni. Jeśli nie możesz powstrzymać się od „małego co nie co” warto zadbać, aby karą za uleganie pokusie nie były problemy trawienne i dodatkowe kilogramy na wadze.

Zrobienie samemu zdrowych przekąsek to alternatywa dla gotowych słodyczy i słonych „chrupanek”. I chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu oraz chęci, to zarówno smak, jak i świadomość, że jemy zdrowo są najlepszą rekompensatą za podjęcie wyzwania – zachęca nas Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse, i przypomina – Warto jednak wyrabiać w sobie silną wolę i zamiast stosować takie przekąski jako usprawiedliwienie, wykorzystać je jako dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorku.

A oto 5 pomysłów na zdrowe przekąski polecane przez dietetyka.

Frytki z warzyw korzeniowych

Frytki z warzyw korzeniowych to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych, które smaży się na oleju. Ze względu na wyższą temperaturę, do pieczenia lepiej użyć oleju rzepakowego niż oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • otarty tymianek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w słupki. Wymieszać z olejem i przyprawami. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć warzywa. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.

Pieczona ciecierzyca

Taka ciecierzyca jest lepsza niż popcorn. I można ją też zabrać na film. Smaczna, bogata w białko i błonnik – konsumpcja pozbawiona wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • przyprawy (czubryca zielona, papryka)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez 8 godzin (najlepiej zalać wodą na noc). Odcedzić, przepłukać i gotować do miękkości bez przykrycia (ok.1,5 godziny). Jeśli się spieszymy – można ją zastąpić ciecierzycą ze słoika. Odsączyć, wymieszać z przyprawami i olejem. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć równo ciecierzycę. Piec przez pół godziny w temperaturze 200°C.

Chipsy z warzyw i owoców

Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Zrobione bez dodatku tłuszczu mają prawie o połowę mniej kalorii od smażonych chipsów ziemniaczanych. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste:

Składniki:

  • 500 g marchwi/buraka
  • sproszkowana słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w cienkie plasterki, posmarować z obu stron oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Posypać papryką. Rozłożyć na dużej blasze, wcześniej wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 150ºC, a następnie przez 20 minut w 170ºC. Gotowe!

Jaglane muffinki

Takie wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka płatków teff
  • 280 g pieczarek
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1-2 garście świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku,
  • oliwki,
  • zioła i przyprawy – wybierz te ulubione

Sposób przygotowania:

Zmielić siemię. Pieczarki i czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i delikatnie zblendować. Masę wyłożyć do foremek na muffinki. Na każdej babeczce położyć oliwkę. Piec około pół godziny w temperaturze 200°C.

Przekąski „na już”

Bywa, że nachodzi Cię ochota na „coś”, ale nie masz czasu, żeby przygotować którąś z powyższych propozycji. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką:

  • rodzynki – nie tylko zaspokajają głód na słodycze, ale jednocześnie wzmacniają kości, bo zawierają dużo wapnia i sprzyjają obniżaniu poziom cholesterolu. Pomocne przy zaparciach i dolegliwościach trawiennych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością ze względu na wysoką kaloryczność;
  • pestki słonecznika i dyni – te ziarna są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Ich jedzenie obniża poziom cholesterolu. Ze względu na zawartość magnezu są polecane osobom narażonym na stres i pracującym umysłowo. Podobnie jak rodzynki są kaloryczne i należy poprzestać podjadanie na małej garstce.
  • jogurt naturalny – te zawierające bakterie probiotyczne podnoszą odporność organizmu i regulują trawienie. Unikaj jogurtów o długich listach składników. Dobry jogurt zawiera tylko mleko i szczepy bakterii;
  • jabłka – polecane zwłaszcza odchudzającym się, ale nie należy ich jeść przed snem. Są idealnym wyborem, kiedy do wyznaczonej godziny posiłku została niecała godzina. Jeśli to tylko możliwe, warto je jeść ze skórką;
  • marchew – jest bogatym źródłem beta-karotenu, korzystnie oddziałuje na żołądek, pomaga pozbyć się zaparć i wzdęć.

Chrup je na zdrowie! Więcej przepisów na:  zdrowyswiat.pl